Fem gode grunner for å bli anleggsgartner

Det finnes mange gode grunner til å velge anleggsgartnerfaget - her får du topp fem!

1. Uteklasserom og utekontor - kan det bli bedre? I motsetning til mange andre byggeplasser som ofte er preget av støy og støv, jobber du ute i naturen og omgivelsene og kjenner været på kroppen.

2. Ingen dag er lik. Den ene dagen flytter du jordmasser med store maskiner, en annen legger du stein for stein, og en tredje beskjærer du trær i byens nye parkanlegg.

3. Det du lager gjør en forskjell. Mange tror anleggsgartnere driver mest med planter, men hverdagen handler vel så mye om stein, jord og gravemaskiner. Om å lage gode uteområder som både er fine å se på og funker til det de skal brukes til.

4. Du kommer tidlig ut i jobb, og får prøve deg i arbeidslivet allerede i VG1. Når du blir lærling får du lønn - og har rett på samme goder som andre ansatte.

5. Du får jobb i en spennende bransje i vekst, med gode muligheter for utvikling og videreutdanning etter fagbrevet.

 

Lurer du på hva en anleggsgartner gjør og hvilke personlige egenskaper som kreves? Det kan du lese om her.

 • Å være anleggsgartner i Agder og Rogaland

  Som anleggsgartner i Sør-Norge jobber du svært variert.

  Anleggsgartnerbedriftene opparbeider og vedlikeholder gode utearealer både i nærings- og privatmarkedet. Ofte har bedriftene spesialisert seg på et marked. Kundene kan fra være det offentlige - som kommuner og fylkeskommuner som skal bygge miljøgater, parker, skoler eller idrettsplasser. Vegvesenet som skal anlegge en rundkjøring eller et veianlegg, eller for eksempel maskinentreprenører eller byggentreprenører som utvikler nye boligprosjekter med grønne pusterom.

  I privatmarkedet kan oppgavene strekke seg fra å legge ferdigplen eller stein på en gårdsplass - til å planlegge og opparbeide uteområdet på en hyttetomt i skjærgården. Sol i nakken og vind i håret - det er noe ganske annet enn en tradisjonell byggeplass!

  Som anleggsgartner får du virkelig kjenne årstidene på kroppen og arbeidsoppgavene varierer med sesong. Hvert prosjekt er unikt. Det gjør at yrket aldri blir kjedelig, du holder deg i bevegelse og får oppleve og se mange spennende steder. 

 • Slik blir du anleggsgartner i Region Sør

  Anleggsgartnerfaget tilbys både på Mandal og Tvedestrand VGS.

  På Tvedestrand VGS kan du velge om du vil søke deg til VG1 Naturbruk eller VG1 Bygg og anlegg. Deretter velger du VG2 Anleggsgartner, før du jobber to år som lærling i bedrift.
  På Mandal VGS søker du deg til VG1 Bygg og Anlegg, deretter VG2 Anleggsgartner - og avslutter med 2 år som lærling.

  Det er også mulig å gå rett ut i lære etter VG1, da tas læretiden over tre år med påfyll av fellesfag og teori underveis.

  Søk skoleplass her!
   

  Ønsker du å snakke med noen?

  Opplæringskontoret for byggfagene i Agder kan gi gode råd tilpasset din situasjon og behov.

  Faglærerne på de to videregående skolene i Mandal og Tvedestrand kan også være nyttige samtalepartnere. Eller du kan kontakte en av bedriftene listet opp under for mer informasjon om arbeidshverdagen.

 • Læreplassgaranti i Region Sør

  Anleggsgartnerbedriftene i Agder og Rogaland har gått sammen med Mandal VGS, Tvedestrand VGS og Opplæringskontoret for byggfagene i Agder om en samfunnskontrakt.

  Denne samarbeidsavtaleen sikrer læreplass til alle ungdommer som har fullført VG1 og VG2 med karakteren 3 eller høyere i programfagene - og som kan vise til lite fravær.

  Sikker læreplass øker mulighetene dine for å ta fagbrev med godt resultat - som igjen gir deg gode fremtidsutsikter i form av videre ansettelse og karriere.

  Disse bedriftene har signert Samfunnskontrakten i Region Sør

  Garthe GrøntAnlegg AS

  Landskapsentreprenørene AS

  Oveland Utemiljø AS

  Vågen & Hansen Utemiljø AS

  Lundbergs Anleggsgartneri AS

  OK Hage AS

  Alt i Anlegg AS

  Kaspar Strømme AS

   

blianleggsgartner

T: 32 83 10 10

E: kontakt@blianleggsgartner.no